Güllaç Tarifi, Evde Güllaç Nasıl Yapılır?
Ramazanın gülü olarak bilinen güllaç; incecik güllaç
yapraklarının sütle ıslatılması, içerisinde iri ceviz taneleri ve gül suyu
aroması bulunduran harika bir tatlıdır. Saray mutfağında da yerini alan güllaç
, ramazan ayı geldiğinde tercih edilse de yılın her zamanı yapılıp
tüketilebilecek bir lezzet. Özellikle sıcak yaz günlerinde soğuk olarak
tüketilmesi içimizi serinletecektir.
GÜLLAÇ
Porsiyon:15 dilim
Hazırlama süresi: 30 dakika
MALZEMELER:
10 adet güllaç yaprağı
1.750 ml süt
2 su bardağı şeker
1 paket vanilya
2 yemek kaşığı gül suyu
1.5 su bardağı ceviz içi
Süslemek için: Çilek
Hazırlanışı: Süt bir tencereye alınır. Üzerine şeker ve
vanilya eklenerek karıştırılır ve ısıtılmaya başlanır. Süte serçe parmağınızı
batırarak sıcaklık testi yapabilirsiniz. Parmağınızı yakmayacak derecede ılık
olmalı. Ama bu ılıklık derecesi sıcağa yakın ılık olmalı, soğuğa yakın ılık
değil. Çünkü soğuk süt güllaç yapraklarını tamamen ıslatamaz , tersine çok
sıcak sütte yaprakları hamurlaştırır.
Sütü ocaktan alınca gülsuyu ilave edilir. Cevizler bıçak yardımı ile iri iri doğranır. Güllaç yapraklarının 5 tanesi ikiye, 5 tanesi 4 e bölünür. Bunun için mutfak makasından yardım alabilirsiniz. Güllaç yaprakları teker teker tepsiye dizilmeye başlanır. Her katın arası 2-3 kepçe sütle ıslatılır. 6 yaprak olunca üstüne ceviz kırıkları dökülür ve döşemeye devam edilir. En son kalan süt üzerine dökülür ve en az 2 saat soğuması için buzdolabına kaldırılır. Soğuyan güllaç ceviz içi ve çilek ile süslenerek servis edilir. Afiyet olsun.